Logo proiect heroi

Screening hepatic

Ce înseamnă consultația hepatologică pentru persoanele care nu au o boală hepatică (profilaxia primară)?

Persoanele care nu au o boală hepatică cunoscută beneficiază de screening (investigații diagnostice) adaptat factorilor de risc personali și de consiliere pentru a reduce eventualele riscuri.

Așadar, în caravana HE-RO-I, recoltăm analize de sânge care aduc informații despre funcția ficatului și nu numai. Dacă o persoană are funcția hepatică modificată, un nivel crescut de grăsimi în sânge, obezitate sau factori de risc familiali sau comportamentali (cum ar fi consumul de alcool), medicul va face o ecografie pentru a evalua dacă există steatoză hepatică (exces de grăsime în ficat), deoarece aceasta poate duce în timp la hepatită.

În plus, există teste rapide pentru screeningul hepatitelor virale B și C, pe care le aplicăm tuturor persoanelor consultate în caravană pentru a le depista, trata și a reduce transmiterea virusurilor hepatitice în comunitate.

Consilierea pentru prevenția bolilor hepatice se referă la un regim alimentar echilibrat, fără exces de grăsimi sau glucide, reducerea consumului de alcool, alături de activitate fizică pentru menținerea unei greutăți sănătoase, precum și evitarea contaminării cu virusurile hepatitice B și C (care se transmit prin sânge, tăieturi, înțepături cu instrumente contaminate) sau cu virusurile A și E (care se transmit pe cale fecal-orală, adică prin surse de apă sau alimente și mâini nespălate).

Ce înseamnă consultația hepatologică în urmărirea pentru o boală hepatică (profilaxia secundară)?

Pentru pacienții în evidență cu o boală hepatică cronică, analizele de sânge sunt mai detaliate și se concentrează pe urmărirea bolii cunoscute. De exemplu, în hepatitele virale, încărcătura virală va orienta necesitatea tratamentului și va confirma dacă acesta funcționează.

Având în vedere că hepatita cronică de orice etiologie poate duce la fibroza hepatică, în profilaxia secundară este necesară urmărirea imagistică a ficatului prin consultații periodice cu ecografie. De asemenea, elastografia se folosește pentru determinarea rigidității ficatului. Astfel, pacientul fiind urmărit periodic, se poate identifica din timp și chiar încetini o eventuală progresie spre ciroza hepatică.

Ce înseamnă consultația hepatologică în profilaxia terțiară?

În cazul pacienților cu o boală hepatică avansată, unde scopul este depistarea precoce a complicațiilor și tratamentul acestora, analizele de sânge și imagistica se realizează periodic.

De exemplu, cineva care suferă de ciroză hepatică se va prezenta la fiecare 6 luni la medicul gastroenterolog pentru examen clinic, analize de sânge și ecografie pentru screeningul cancerului hepatic. Analizele de sânge vor urmări și depistarea complicațiilor cum sunt tulburările de coagulare, infecțiile, insuficiența hepatică, iar clinic se vor urmări complicații precum sângerările, ascita (acumularea de lichid în abdomen) sau encefalopatia hepatică (tulburări neurologice date de incapacitatea ficatului de a elimina toxinele).

În funcție de situație, este necesară continuarea investigațiilor imagistice prin CT sau IRM, sau investigații suplimentare cum sunt gastroscopia (în caz de suspiciune a sângerării prin varice esofagiene) sau cateterismul hepatic (pentru determinarea modificărilor presiunii în venele ficatului sau pentru biopsie).

Infografică
Logo proiect heroi
State-of-the-art colaborativ ROmânia-Islanda în managementul HEpatopatiilor cronice și a complicaţiilor acestora, ciroza hepatică și cancerului hepatic, destinat grupurilor vulnerabile din România, inclusiv Romi.
Logo liechtensteinLogo ministerul sănătății

Proiect implementat de:

Logo institut regional de gastroenterologie si hepatologie

În parteneriat cu:

Logo caravana cu mediciLogo landspitali

Urmărește-ne pe: