Logo proiect heroi

Cancerul hepatic

Care e problema?

Cancerul hepatic (HCC) este al 5-lea cel mai frecvent tip de cancer, afectând în mod aproape egal atât bărbații, cât și femeile. Anual, numărul de cazuri noi este aproape egal cu numărul de decese prin HCC.

Ce este și când apare?

HCC este o tumoră malignă a ficatului care apare aproape exclusiv la cei care au deja ciroză hepatică. Dintre fiecare 10 cancere hepatice, 9 apar la pacienți care au ciroză (riscul e mai mare la cirozele de cauză virală). Fumatul, diabetul, obezitatea și consumul de multe grăsimi grăbesc apariția cancerului.

Infografică

Ce mi se poate întâmpla în caz de cancer hepatic?

La început, pot să nu fie simptome. Când ele apar, pot fi: pierdere în greutate fără altă explicație, oboseală și stare de slăbiciune, umflarea picioarelor și a abdomenului, îngălbenirea pielii și/sau a ochilor, vărsături și greață. În general, vorbim de o înrăutățire a evoluției cirozei, HCC putând fi cauza unui episod de decompensare.

Cum pot afla dacă am cancer hepatic?

Dacă deja ai ciroză hepatică, este important să te prezinți la vizitele la 6 luni în care medicul tău hepatolog te examinează ecografic urmărind apariția de noduli suspecți în ficat. Depistarea acestor noduli implică după aceea o examinare prin computer tomografie (CT) sau rezonanță magnetică (IRM), precum și analize de sânge. Uneori, pentru a confirma diagnosticul, poate fi nevoie și de o biopsie.

Care este tratamentul?

Dacă tumora este descoperită devreme, e posibil să se poată vindeca prin intervenții chirurgicale (excizia porțiunii de ficat afectată de tumoră, sau transplant hepatic) sau tratamente locale (distrugerea tumorii prin curenți de radiofrecvență sau microunde).

Controlul bolii se poate obține și prin injectarea unor substanțe direct în vasele de sânge ale tumorii.

Dacă boala este mai avansată, tratamentul va fi făcut de oncolog, cu perfuzii cu chimioterapie și imunoterapie. Însă de multe ori, în cazurile avansate (când sunt mai multe tumori mari, sau au ajuns și în alte locuri din corp), tratamentul este doar suportiv.

Cum pot preveni cancerul hepatic?

Dacă ai deja o boală de ficat, e foarte important să urmezi tratamentul recomandat și să mergi periodic (la 6 luni) la control pentru a face ecografie hepatică și analize de sânge.

Dacă nu suferi de vreo boală la ficat, fă tot posibilul pentru ca acest lucru să rămână așa:

  • scade consumul de alcool, de zahăr și de grăsimi și evită să fumezi,
  • testează-te (cu ajutorul medicului de familie) pentru a te asigura că nu ai unul dintre virusurile hepatitice B sau C,
  • slăbește în greutate dacă este cazul.

Logo proiect heroi
State-of-the-art colaborativ ROmânia-Islanda în managementul HEpatopatiilor cronice și a complicaţiilor acestora, ciroza hepatică și cancerului hepatic, destinat grupurilor vulnerabile din România, inclusiv Romi.
Logo liechtensteinLogo ministerul sănătății

Proiect implementat de:

Logo institut regional de gastroenterologie si hepatologie

În parteneriat cu:

Logo caravana cu mediciLogo landspitali

Urmărește-ne pe: