Logo proiect heroi
Despre sănătatea ficatului
Hepatite acute (virală A și virală E)

Hepatite acute (virală A și virală E)

Ce sunt hepatitele virale acute?

Hepatita A și hepatita E sunt infecții cauzate de virusuri care ajung pe cale orală (băut, mâncat, atingerea gurii) la ficat. Aceste virusuri se elimină apoi prin scaun, iar de pe mâini sau din mediul înconjurător, ajung în apă sau mâncare, infectând alte persoane.

Hepatita A infectează doar oamenii, dar hepatita E poate proveni și de la unele animale (porcul). Ele se numesc hepatite acute pentru că virusul nu rămâne în corp după rezolvarea infecției și nu dau o boală cronică (pe termen lung).

Cum apar hepatitele virale acute?

Virusul hepatitic A (VHA) și virusul hepatitic E (VHE) se transmit prin:

  • mâini nespălate,
  • consum de apă și alimente contaminate,
  • contact apropiat cu o persoană care are virusul.

Ce poți să simți atunci când ai hepatită acută?

Oboseală inexplicabilă, lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, febră, dureri abdominale și musculare, mâncărimi ale pielii. Pielea și albul ochilor se pot îngălbeni, iar urina se poate colora închis.

Infografică

Cât de periculoase sunt? Cum trebuie tratate?

La majoritatea persoanelor fără alte boli de ficat, infecția se rezolvă de obicei în câteva săptămâni, fără tratament. Virusul este eliminat din corp și nu sunt complicații pe termen lung.

La cei la care ficatul este deja bolnav, riscurile sunt mai mari - cel mai grav lucru care se poate întâmpla este oprirea funcționării ficatului (insuficiența hepatică). De aceea, este important să mergi la medic când crezi că ai putea avea hepatită.

Cum te ferești de hepatitele A și E?

  • Spală-te pe mâini cu apă și săpun timp de 30 de secunde cât mai des. Spală-te neapărat de fiecare dată după ce folosești toaleta și de fiecare dată înainte de să mănânci.
  • Ai grijă de unde vine apa pe care o bei și cu care speli alimentele. Folosește apă îmbuteliată sau din surse sigure.
  • Dacă deja ai o boală hepatică gravă, poate fi o idee bună să faci vaccinul împotriva hepatitei A.

Logo proiect heroi
State-of-the-art colaborativ ROmânia-Islanda în managementul HEpatopatiilor cronice și a complicaţiilor acestora, ciroza hepatică și cancerului hepatic, destinat grupurilor vulnerabile din România, inclusiv Romi.
Logo liechtensteinLogo ministerul sănătății

Proiect implementat de:

Logo institut regional de gastroenterologie si hepatologie

În parteneriat cu:

Logo caravana cu mediciLogo landspitali

Urmărește-ne pe: