Hepatita A și hepatita E sunt infecții cauzate de virusuri care ajung pe cale orală (băut, mâncat, atingerea gurii) la ficat. Aceste virusuri se elimină apoi prin scaun, iar de pe mâini sau din mediul înconjurător, ajung în apă sau mâncare, infectând alte persoane.
Hepatita A infectează doar oamenii, dar hepatita E poate proveni și de la unele animale (porcul). Ele se numesc hepatite acute pentru că virusul nu rămâne în corp după rezolvarea infecției și nu dau o boală cronică (pe termen lung).
Virusul hepatitic A (VHA) și virusul hepatitic E (VHE) se transmit prin:
Oboseală inexplicabilă, lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, febră, dureri abdominale și musculare, mâncărimi ale pielii. Pielea și albul ochilor se pot îngălbeni, iar urina se poate colora închis.
La majoritatea persoanelor fără alte boli de ficat, infecția se rezolvă de obicei în câteva săptămâni, fără tratament. Virusul este eliminat din corp și nu sunt complicații pe termen lung.
La cei la care ficatul este deja bolnav, riscurile sunt mai mari - cel mai grav lucru care se poate întâmpla este oprirea funcționării ficatului (insuficiența hepatică). De aceea, este important să mergi la medic când crezi că ai putea avea hepatită.