350 de milioane de oameni trăiesc cu hepatită cronică virală B (HVB), respectiv 60 de milioane cu HVC. Anual, 820 de mii de decese sunt cauzate de HVB, și 300 de mii, de HVC.
Aproximativ 4% dintre români sunt infectați cu virusul hepatitic B (VHB), iar 2,8% cu VHC, ceea ce reprezintă cele mai mari rate din Uniunea Europeană.
Sunt boli hepatice cauzate de virusuri (VHB/VHC) care ajung, prin sânge, la ficat. Infecția cu VHB/VHC se realizează prin:
În primele 6 luni (infecția acută): e posibil, dar nu obligatoriu, să ai una sau mai multe dintre următoarele: oboseală, greață, vărsături, durere abdominală, icter (îngălbenirea pielii și/sau a ochilor) - caz în care este neapărat să ajungi la spital.
După primele 6 luni (infecția cronică): de cele mai multe ori nu sunt simptome (nu simți nimic) timp de luni sau chiar ani. Totuși, hepatita virală cronică netratată duce la ciroză hepatică.
Printr-un test rapid (de 3-4 minute) care folosește o picătură de sânge dintr-o înțepătură în deget, poți afla dacă ești infectat cu VHB/VHC. Dacă testul este pozitiv, el trebuie confirmat printr-un test mai complex, iar prin diverse analize de sânge, elastografie și ecografie se poate afla cât de severă este afectarea ficatului.
injecții (1/sapt x 1 an) cu eficiență redusă, SAU tablete (1/zi, termen nedefinit) - nu elimină virusul, dar țin foarte bine sub control efectele sale,
vaccinarea se face la toți nou-născuții (din 1998), dar este posibilă și la adulți.
tablete (1-2/zi x 2-3 luni) - eficiență foarte bună (>95%) în eliminarea virusului,
nu există vaccin.
La următoarea vizită la medicul de familie, întreabă-l despre hepatite, testează-te, și dacă este cazul vaccinează-te împotriva virusului hepatitic B!