Logo proiect heroi
Despre sănătatea ficatului
Hepatite cronice (virală B și virală C)

Hepatite cronice (virală B și virală C)

Care e problema?

350 de milioane de oameni trăiesc cu hepatită cronică virală B (HVB), respectiv 60 de milioane cu HVC. Anual, 820 de mii de decese sunt cauzate de HVB, și 300 de mii, de HVC.

Aproximativ 4% dintre români sunt infectați cu virusul hepatitic B (VHB), iar 2,8% cu VHC, ceea ce reprezintă cele mai mari rate din Uniunea Europeană.

Ce sunt și când apar HVB/HVC?

Sunt boli hepatice cauzate de virusuri (VHB/VHC) care ajung, prin sânge, la ficat. Infecția cu VHB/VHC se realizează prin:

  • contact cu sânge infectat (răni deschise, transfuzii, contact cu urme de sânge uscat în cazul unor proceduri medicale, manichiură, tatuaje, piercinguri, folosirea în comun a obiectelor de igienă personală), contact sexual neprotejat , și de la mamă la făt în timpul sau înaintea nașterii.
În urma infecției cu VHC, 85% din cazuri ajung să facă hepatită cronică, în timp ce ~90% dintre infecțiile cu VHB se rezolvă de la sine.

Infografică

Ce mi se poate întâmpla în caz de HVB/HVC?

În primele 6 luni (infecția acută): e posibil, dar nu obligatoriu, să ai una sau mai multe dintre următoarele: oboseală, greață, vărsături, durere abdominală, icter (îngălbenirea pielii și/sau a ochilor) - caz în care este neapărat să ajungi la spital.

După primele 6 luni (infecția cronică): de cele mai multe ori nu sunt simptome (nu simți nimic) timp de luni sau chiar ani. Totuși, hepatita virală cronică netratată duce la ciroză hepatică.

Cum pot afla dacă am HVB/HVC?

Printr-un test rapid (de 3-4 minute) care folosește o picătură de sânge dintr-o înțepătură în deget, poți afla dacă ești infectat cu VHB/VHC. Dacă testul este pozitiv, el trebuie confirmat printr-un test mai complex, iar prin diverse analize de sânge, elastografie și ecografie se poate afla cât de severă este afectarea ficatului.

Care este tratamentul și cum pot preveni HVB/HVC?

HVB

injecții (1/sapt x 1 an) cu eficiență redusă, SAU tablete (1/zi, termen nedefinit) - nu elimină virusul, dar țin foarte bine sub control efectele sale,

vaccinarea se face la toți nou-născuții (din 1998), dar este posibilă și la adulți.

HVC

tablete (1-2/zi x 2-3 luni) - eficiență foarte bună (>95%) în eliminarea virusului,

nu există vaccin.

  • Spală-te bine cu apă și săpun dacă mâinile tale ating sânge uscat sau proaspăt.
  • Nu împărți cu nimeni obiectele tale de igienă personală și nu le folosi pe ale altora: lama de ras, periuța de dinți, unghiera și orice alt obiect tăios.
  • Folosește prezervativul la fiecare contact sexual și limitează numărul de parteneri, astfel previi și alte boli cu transmitere sexuală!
  • Dacă îți faci tatuaje, găuri pentru cercei, manichiura, sau dacă îți injectezi substanțe sau droguri, acele și celelalte instrumente folosite trebuie să fie sterile (noi sau dezinfectate corespunzător, nefolosite de altcineva).

La următoarea vizită la medicul de familie, întreabă-l despre hepatite, testează-te, și dacă este cazul vaccinează-te împotriva virusului hepatitic B!

Logo proiect heroi
State-of-the-art colaborativ ROmânia-Islanda în managementul HEpatopatiilor cronice și a complicaţiilor acestora, ciroza hepatică și cancerului hepatic, destinat grupurilor vulnerabile din România, inclusiv Romi.
Logo liechtensteinLogo ministerul sănătății

Proiect implementat de:

Logo institut regional de gastroenterologie si hepatologie

În parteneriat cu:

Logo caravana cu mediciLogo landspitali

Urmărește-ne pe: